OM NÅLBINDNING

Nålbindning är en teknik som följt människan genom århundradena och som finns i mängder utav varianter. Genomgående är dock öglorna som är sydda i varandra med en ändlig tråd som aldrig tar samma väg tillbaka. Oftast använder man sig av en nål i trä, ben eller horn. Nålbindning kan utföras i bast, lin, silke, tagel, metalltråd, bomull med mera, men vanligast är nog ändå ull. Begreppet "nålbindning" introducerades av Margarethe Hald på femtiotalet, dessförinnan användes en mängd olika namn på tekniken. Bland annat Binna, söma, påta, nåla och vantsöma.  Internationellt har tidigare knotless netting använts, men nu har norska nålbinding ombildats till ett nytt engelskt ord, nalbinding

När det är kallt är nålbundna ullplagg helt oslagbara, de är vindtäta och vattenbeständiga och dessutom mycket slitstarka och hållbara. Hål är lätta att laga eftersom nålbundna maskor inte repar upp sig på samma sätt som stickat och virkat. Dock tar det mycket längre tid att nålbinda, det går inte heller att göra på maskin. Därför trängdes nålbindningen så småningom undan, förutom på riktigt kalla platser där stickat helt enkelt inte håller måttet. På 1960- och 70-talet fick nålbindningen dock en första renässans då Märta Brodén publicerade sina böcker. Från 90-talet och framåt har intresset för nålbindning ökat stadigt mycket tack vare historiska återskapare och ett flertal nya böcker har publicerats. 

Grävlings nålbundna plagg är sydda i obehandlat (förutom ev. färgning) ullgarn med en tät bindning som ger en tjock, varm kvalitét. Efter färdigställandet valkas de i varmt vatten för att bli täta som möjligt. För att man skall se att våra nålbundna produkter är ett äkta GRÄVLINGS-hantverk är de numera märkta med en liten grävling stämplad på vegetabilgarvat läder.  Nedan kan du se de produkter vi har på lagret, vi tar också beställningar om vi har tid och möjlighet. sugen på att testa själv? Vi säljer både instruktionshäften och nålar i trä och horn.

Eller varför inte ett armband nålbundet av tenntråd? Till dig själv eller som present till någon du tycket om. 

NÅLBINDNING 

 

 • SKOGSRÅ - HALVHANDSKE MED VOLANG stl. S SÅLD

  Skogsgrön halvhandske med dubbel spetsvolang. Av skimrande vackert ullgarn. Liten storlek. Kantad med ljusgrönt garn. Både till fest och vardag, kalla torgdagar och kyliga datorsessioner.
  PRIS: 450:- plus frakt (Alla våra priser är inklusive moms) Obs! Varan är såld, vill du köpa en likadan får du tyvärr räkna med väntetid. Kontakta oss för att få reda på hur lång den är för närvarande.

 • SKOGSFRUN - HALVHANDSKE MED VOLANGER stl. L SÅLD

  Skogsgrön halvhandske med spetsvolang upptill och dubbel spetsvolang nedtill. Av skimrande vackert ullgarn. Större storlek. Både till fest och vardag, kalla torgdagar och kyliga datorsessioner.
  PRIS: 450:- plus frakt (Alla våra priser är inklusive moms)

 • BLOMMA - BAGGY MÖSSA/BASKER MED BLOMDEKOR

  600:-
  Varm ullmössa av grått, lätt melerat, entrådigt garn. Dekor av nålbundna blommor. Mellanting mellan mössa och basker, går att bära på många sätt. Fler bilder finns i galleriet. ca stl. 58
  PRIS: 600:- plus frakt (Alla våra priser är inklusive moms) Vill du köpa, kontakta oss med namn, adress och telefonnummer så hör vi av oss angående fraktkostnad. Varan är reserverad åt dig i två veckor efter att vi svarat.

 • "GRÄNNA" RANDIGA STRUMPOR STL. 38-39 -SÅLD

  Rosa-rödrandiga ullstrumpor i stl. 38-39 med nedvikt skaft. Mjukt, härligt garn garn. PRIS: 400:- plus frakt (Alla våra priser är inklusive moms)

 • "KOLAREN" TJOCKA STRUMPOR I STL. 42-43 SÅLD

  450:-
  Svarta ullstrumpor med grå häl i stl. 42-43. Härligt tjockt lovikkagarn, passar bra i stora gummistövlar eller som inneskor. PRIS: 450:- plus frakt (Alla våra priser är inklusive moms)

 • "LILL-LABBEN" HERRVANTE -SÅLD

  En skogsgrön, mjuk herrvante med vinröd nederkant. För den långa handen! PRIS: 400:- plus frakt (Alla våra priser är inklusive moms)

 • "SKUGGPOLKA" RANDIGA STRUMPOR- SÅLD

  Grårandiga ullstrumpor i stl. 40-42. För en lite smalare fot. Tvåtrådigt, slitstarkt garn. PRIS: 450:- plus frakt (Alla våra priser är inklusive moms)

 • "LABYRINT" DAMMÖSSA MED ÅSAR

  600:-
  Varm ullmössa av svart, entrådigt garn med upphöjda, vinröda åsar i labyrintmönster. Rullkant. ca stl. 58
  PRIS: 600:- plus frakt (Alla våra priser är inklusive moms) Vill du köpa, kontakta oss med namn, adress och telefonnummer så hör vi av oss angående fraktkostnad. Varan är reserverad åt dig i två veckor efter att vi svarat.

 • "PÅ VÄG"- VANTE MED BLOMDEKOR-SÅLD


  En varmröd, mjuk damvante i tunn, smidig modell med blomdekor: 600:- plus frakt (Alla våra priser är inklusive moms)

tel.nr: 070-327 54 21, e-mail: gravlingsnaturprodukter@gmail.com

Grävlings Naturprodukter Gräsö HB