Är du sugen på att tälja din egen nålbindningsnål? Så här går det till när Janne gör Grävlings nålar:
 
Börja med valfritt lövträ, i detta fall körsbär, och klyv ut en lagom bit (ca 1,5x0,7x12 cm). Man kan utgå från ett vedträ  eller från en lite grövre gren. Tänk dock på att aldrig använda träets kärna eftersom det gärna spricker då. Fördelen med att klyva framför att såga är att du följer träets naturliga form och får ett starkare ämne. 
 
 
Grovtälj ämnet så att det blir slätt. Tänk på att följa träets fiberriktning och naturliga form. 
 
 
Nu är det dags för ögat, det skall göras tidigt i processen för det är här det är störst risk att nålen går sönder. Välj den ände på ämnet som är mest homogen, minsta lilla försvagning gör att nålen brister i ögat. 
Man kan lägga ned ämnet och skära ut ögat det med spetsen på kniven, Janne gör helst på frihand. Hålet skall vara  så långt och stort det bara går, vi på Grävlings vill kunna få igenom tre trådar lovikkagarn på en gång. Det är vikigt att man fasar ned kanterna fint och att man jobbar från båda sidorna. Insidan på ögat skall vara lätt rundat.
 
 
Nu är det dags att forma till nålens överdel. Du vill ha så lite extra material som möjligt utan att nålen för den skull går sönder. 
 
 
Man kan skära ögat rent med kniven, Janne föredrar nålfil. Vilket som funkar så det är bara att välja efter tycke och smak. 
 
 
Spetsen får inte vara för trubbig, men inte heller för tunn och vass. 
 
 
Man kan använda baksidan av kniven för att trycka ned fibrerna och få en fin ytfinish på nålen. Men också använda sandpapper eller fil, det är i stort en smaksak.
 
 
Indränkning med rapsolja.
Tips! För att spara på olja, häll litegrann i en burk med skruvlock, stoppa ned nålen, skruva på locket. Lägg burken på sidan. Låt ligga en vecka. Färdigt!
 
 
Skillnaden mellan inoljade och oinoljade nålar av körsbär. 
 
 
 
 
Vill du hellre köpa en nål av oss hittar du dem här: NÅLBINDNING

tel.nr: 070-327 54 21, e-mail: gravlingsnaturprodukter@gmail.com

Grävlings Naturprodukter Gräsö HB