• 2-6 dagars leverans med PostNord
Viktbaserad frakt /Fri frakt vid köp över 700:-

Nåltovning

|1/09, 2023

Nåltovning

Nåltovning. Jag (Martina) har haft och använt nålar i snart tjugo år men har aldrig riktigt lärt mig hur man "ska" göra på riktigt. Jag använder dem till detaljer på våra oknytt, men jag har aldrig helt förstått grejen. Finns det möjlighet att våttova eller sy istället gör jag helst det. Men nu har vi ändå beställt hem ett set med nålar och oj, så många olika modeller! Setet finns att köpa här Stjärnform, spiral, kon och så alla olika storlekar också. 36 var visst grövst och 42 finast, tvärtom mot vad jag trott. Ett nålfäste har också införskaffats så man kan använda tre nålar samtidigt. (Dessa har vi just nu inte till salu men de finns att köpa på många ställen.)

Filta i pepparkaksform skall vara enkelt så jag tjoffar ner ulltussen och gör en blomma. Först med grövre nålar, sedan gradvis finare. Jag vänder blomman med jämna mellanrum för att den inte skall fastna i underlaget. (Här är underlägget av syntet, men mitt bästa är sytt av säckväv och fyllt med ris.)

Jag testar lite olika nålar, en vanlig modell 38 passade bra till "gulan" i mitten. Den konformade nålen är mycket effektiv och funkar bra till tredimensionella detaljer på kronbladen, men de andra specialnålarna förstår jag mig inte helt på.
Stjärnnålen var iofs helt ok till kinder och andra orange detaljer. Jag behöver avsolut öva mer.
I efterhand kan man ju se att specialnålarna gav en väldigt slät och fin finish vilket jag har saknat med de vanliga, trekantiga nålarna.
Alla nålar höll, de kändes vassa och bra och de var enkla att använda. Färger på skaften och små uppmärkta askar att ha dem i var perfekt för mig som aldrig kan hålla ordning på vilken nål som är vilken. Det var kul att göra något helt annorlunda, allt som allt tog det lite drygt en timme att tova blomman och det gick åt knappt 3g ull.
En av våra påsar med regnbågsull innehåller fem färger och sammanlagt minst 15g ull, vilket betyder att den räcker till en hel bukett färgglada blommor. Kanske ett roligt återvinningsprojket med påskullen när påsken är över?