14/6 PROJEKTETS INLEDNING Efter att ha deltagit i programmet Hållbart Entreprenörskap 2023-2024 är det dags att starta vårt projekt GRÄSÖKORGEN. Vi kommer här att dokumentera uppbyggnaden av en korgverkstad på Gräsö Antik&Kuriosa samt processen för att ta fram helt lokaltillverkade spånkorgar. När projektet är slutfört 1/2 2025 skall vi ha färdigt en fungerande korgverkstad öppen för allmänheten och vi skall också ha tagit fram en vedkorg, en svampkorg samt en bärkorg som kommer finnas att beställa eller köpa av oss.
Men allt började redan förra året då Janne gick utbildningen Korgar av spån och björkrot på Sätergläntan - institutet för slöjd och hantverk i Insjön. Det kan man läsa mer om här i Grävlingsbloggen.
Hållbart Entreprenörskap 2023-2024 är ett program för entreprenörer som vill kunna försörja sig på något som även gynnar planeten. Programmet riktar sig till entreprenörer i Upplandsbygd som har ambitioner att utveckla affärsidéer, inte bara socialt och ekonomiskt utan även på ett sätt som stärker ekosystemen och våra naturresurser. Vi antogs till programmet 12/9 2023 och har därefter genomfört utbildningen och beviljats stöd för vårt projekt.
25/6 Verkstadens uppbyggnad: I projektets första fas skall en fungerande verkstad byggas och förevisas under sommaren.
Det började med städning och röjning men efter nästan en månads förarbete kan Janne splitsa repet och gränsa av korgverkstaden. Det är mycket kvar att göra, ännu saknas en hel del verktyg och det skall byggas både spånhyvel och en maskin som böjer lister. Men nu är vi på plats och arbetet kan starta. På Anders Matsgården samsas flera olika verksamheter under samlingsnamnet Gräsö Antik&Kuriosa. Vi har sedan flera år tillbaka sålt våra produkter här (tjärljus, lädersmorning, hantverk m.m) och nu har vi inrett vår nygamla lokal i gårdens stall så att den skall fungera både som butik/verkstad samt gå att använda till kursverksamhet. Denna möjlighet har vi fått tack vare Anders Matsgårdens ägare Agne Andersson och Ditte Werner.
2/7 Första korgen tar form: Redskap och material på plats, täljspån på golvet och korgspånor på blöt. Nu är den första korgen i varande. Allt arbete sker under Gräsö Antik&Kuriosas ordinarie öppettider inför besökarna. Alla är hjärtligt välkomna att titta; men det är se men inte röra som gäller.
25/7 Rakflätad korg. Det har gått nästan en månad och Gräsö Antik&Kuriosa har öppet alla veckans dagar. Den pedagogiska delen av korgmakeriet tar stor plats just nu eftersom vi har många nyfikna och trevliga besökare. Den löpande produktionen av korgar kommer att ta fart mer framåt hösten.
25/7 Diagonalflätad korg: Övning ger färdighet och Janne jobbar på att få upp hastigheten på flätningen. I delen av stallet som inte är verkstad finns försäljning av vårt övriga sortiment, återbrukade verktyg och ett urval av produkter från andra lokala producenter. Dessutom finns en kaffemaskin och glass för den som vill fika. Konceptet har ännu så länge varit mycket lyckat och uppskattat.
10/8 Sommartiden är över: Efter intensiva sommarveckor med många besökare är det dags att trappa ner öppettiderna. Gräsö Antik&Kuriosa har nu öppet för besökare fredagar och lördagar augusti ut. Därefter endast lördagar. Nu finns mer tid för Janne att utveckla maskiner och korgmodeller.
20/8 Reparationsarbeten: En korgverkstad behöver inte bara innebära nyproduktion, vi gör gärna reparationsarbeten också. Den här korgen finns i vanliga fall på Disagården i Gamla Upsala, men nu var det hög tid för ny botten. Janne använde grov järntråd för att göra en ny stomme att fläta runt. De första varven gjordes med najtråd, därefter fortsatte han med färska, skalade grangrenar. Som man kan se på bilden varvades hela grenar med kluvna. Det var Jannes första försök att skala grangrenar till korgar och det gick över förväntan. Kniven används i vanliga fall för att ritsa korgspån, mer om det kommer framöver. Den lagade korgen återlämnades till Disagården på deras skördedag, där vi var med och hade barkbåtstäljning för barn. Som vanligt när det kommer till hantverk går de olika teknikerna in i varandra. Korgflätning, trådslöjd... Det visade sig också att sättet man skalar kvistar och rötter på är fullt applicerbart på väderpinnar, en av våra storsäljare. Det går inte bara mycket snabbare, det blir också bättre resultat. Så kan det gå.
22/9 Sågverket: I projektets andra del skall material till Gräsökorgen produceras.
Efter att vi deltagit i programmet Hållbart Entreprenörskap 2023-2024 blev vi beviljade bidrag till ett litet kedjesågverk. Tanken är att med det kunna ta bättre tillvara lokalt material. Spånen till Gräsökorgen kommer alltså att hyvlas från egensågade tallplank.