• 2-6 dagars leverans med PostNord
Viktbaserad frakt /Fri frakt vid köp över 700:-

Att vårda läder

|16/10, 2020

Att vårda läder

Läder är en fantastisk naturprodukt med oanade förmågor. Det är segt och slitstarkt, det går också att forma och härda, det kan göras vattentätt och ändå andas. Men också den dyraste sko (kanske framförallt den!) behöver omvårdnad för att hålla. De två största farorna är genomblötning och uppvärmning. Båda delar kan fullkomligt fördärva den allra mest välarbetade lädersak om man inte aktar sig. 

Välsmort läder stöter ifrån sig väta, det tar lång tid att få det helt genomblött. Men om man ändå lyckats är det första som händer att lädret blir sladdrigt och helt tappar formen. När det sedan torkar tenderar det att bli väldigt hårt och sprött och dessutom kan det anta fel form. För varje gång läder blir genomblött sköljs en del av garvämnena och fetterna ur och om man inte ersätter dessa kan det till slut vara för sent.

 Det är frestande att snabbtorka ett par blöta kängor, på elementet eller framför den öppna elden. Men vid temperaturer över 40 grader förlimmas (vegetabilgarvat) läder och när det väl förändrats kemiskt finns det inget annat att göra än sophinken. Kromgarvat läder tål högre temperaturer men ta som vana att vara försiktig med allt läder, ibland är det inte så lätt att avgöra vad som är vad och ibland glömmer man sig. 

 Normalt svettas man ca 6 cl per dag och fot, detta är också något att ha med i beräkningen då mycket av svetten sugs upp av skorna och så småningom ändrar formen på skon, vattnar ur garvämnen och torkar ut dem. Samma sak gäller också t.ex. seldon och läderkläder som också är hårt utsatta. 

Så hur skall man då bete sig? Du kommer hem från en dag i skogen eller från ett evenemang och du har ett par genomsura, leriga skor i en plastpåse.

Först och främst: packa upp dem! (Första hjälpen vid mögligt läder är annars att skura bort det med ljummet vatten och såpa och sedan skölja i vatten med lite ättika i)

Ta bort all smuts med en fuktig trasa, det brukar räcka i de flesta fall om man bara är lite envis. Försök att inte blöta ned skon för mycket. Se till att också sulorna är fria från grus och smuts. Ställ på tork på ett torrt och varmt ställe, men absolut inte för nära värmekällan! Vänd dem ofta under torkningen. Ett knep när man smörjer in läder är att göra det då det är lite fuktigt, t.ex. när skorna blivit lite halvtorra och börjar kännas stabila igen. (Torra läderföremål kan man om man vill fukta försiktigt med ljummet vatten på en trasa. OBS! Detta är ingen rekommendation! Det är mycket som kan gå fel med läder, vatten och värme. Men har ni koll på vad ni gör och inte brukar glömma saker halvfärdiga så är det bästa sättet att verkligen få fettet från smorningen att gå in i lädret.) Ta nu lite lädersmorning/naturfett på en trasa och gnugga in med roterande rörelser. Även på metalldetaljer som då får ett bra rostskydd. Om lädret är fuktigt, låt torka under kontrollerade former. Skoblock eller tidningspapper är bra för att återge blöta skor sin ursprungliga form. Torka av eventuellt överflödigt fett, låt dem stå luftigt ett dygn eller två.  Färdigt för vinterförvaring!

Vår rekommendation när det kommer till lädervård är att välja naturliga produkter. Läs alltid innehållsförteckningarna eller ännu bättre; koka själv, det är inte så svårt! Använd bivax, tjära, naturliga oljor såsom rapsolja och olivolja och animaliska naturfetter (lanolin, tran, talg och ister) och kombinera tills du får en produkt du trivs med. Det bästa fett vi testat är fett från grävling. När man rensat grävlingsfett blir det flytande i rumstemperatur och håller sig i flera år utan att härskna, blandat med vax och lite trätjära blir det en bra lädersmorning som verkligen går in på djupet och gör lädret i princip vattentätt. Under namnet GrävlingsJannes Lädersmorning kom den att bli starten på vårt företag och kanske den produkt vi fortfarande är mest stolta över.

Se dig nu omkring. I din omgivning finns moderna skor, väskor, jackor, hundkoppel med mera i skinn och läder. Smörj in dem också när du ändå är igång, de behöver det garanterat! Är du osäker på hur just din lädersmorning reagerar på produkten i fråga, testa först på ett undanskymt område. 

Lycka till!