• 2-6 dagars leverans med PostNord
Viktbaserad frakt /Fri frakt vid köp över 700:-

Så gör du din egen väderpinne

|27/12, 2022

Så gör du din egen väderpinne

Texten har tidigare publicerats i Tidningen Åter 4/2022 
Vi tillverkar och säljer väderpinnar, de kan köpas direkt här i webbutiken: https://www.gravlingsnaturprodukter.se/tra/vaderpinne

Aldrig förr i historien har vi varit så skyddade från vädrets makter som vi är nu, men vädret är och förblir vårt käraste samtalsämne. Vilket väder är det? Vilket väder var det och framför allt: vilket väder blir det? Före väderprognosernas tid, ja rent av före barometrar och termometrar, fanns många andra sätt att förutspå väder. Ett mycket tillförlitligt och kanske därför också populärt sätt är väderpinnen, fäbodbarometern. En liten diskret grankvist som med sin förmåga att absorbera olika mycket fukt blivit en naturlig del i de flesta äldre hem. Egentligen ingen barometer och absolut ingen prognosmakare. Den visar vädret, eller rättare sagt luftfuktigheten, i realtid. Med sin glada uppsyn vid vackert väder och dito ledsna vid regn är väderpinnen fortfarande en riktig ”conversation starter ”och också en otippad bästsäljare hos oss. Så här kan du själv enkelt göra en väderpinne att ha själv eller ge bort i present.

För att tillverka väderpinnar behöver man en lämplig gran, ung och frisk, inte för grov och inte för tunn, se bild. Gärna undertryckt med tunn stam och glest mellan grenarna, helst också lite fristående så att de kunnat växa sig raka.
Man kan absolut använda granen både till julgran och som utegran innan man tar rätt på den, vänta bara inte för länge så att den hinner torka. Odlade julgranar är tyvärr inte jättebra till väderpinnar. De drivs hårt, är alldeles för täta och dessutom ofta klippta, så försök få tag på en vild gran. Se alltid till att ha markägarens tillåtelse innan du hugger Se alltid till att ha markägarens tillåtelse innan du hugger gran på annans mark. Även om det bara är en liten gran kan den vara tänkt att sparas till en stor gran, eller kanske till något helt annat än väderpinnar, t.ex. gärdesgårdsvirke. 

Du behöver: en lagom stor gran, såg, yxa, slöjdklubba, kniv, borrmaskin.

1. Såga ner en för ändamålet lämplig gran. Såga bort det torra längst ned på granen. Välj sedan ut de finaste grenarna och såga ut ämnen, ca 8 cm långa.  

Det är viktigt att få med reaktionsveden, så se till så att grenarna sitter i mitten av ämnet.

2. På varje ämne finns det ofta 3–4 grenar. Välj ut den du tycker ser bäst ut.

3. Klyv sedan ämnet med yxa. Genom att använda en slöjdklubba kan du styra yxan så att ämnet klyvs exakt på mitten. Oftast kan man få ut två väderpinnar ur ett ämne på 8 cm.

4. Kapa grenen ca 40 cm lång och grovrensa bort alla smågrenar. Ska du göra fler väderpinnar än en är det nu man hugger upp alla ämnen. Spara dem i skuggan utomhus med barken på så håller de sig färska (lätta att tälja) i flera dagar.

5. Börja med att tälja baksidan slät och skala sedanförsiktigt bort all bark. Det går bra att tälja faser och former på stamdelen men var rädd om reaktionsveden så att du inte skär bort för mycket. Då kommer väderpinnen inte att fungera.

6. Borra hål för spikar så att väderpinnen lätt går att montera. Vi brukar använda ett multiverktyg och en 1,5 mm borr för ändamålet. 

Av en gran har det nu blivit 10 väderpinnar i vad vi tycker är lagom storlek. Vi har sorterat bort både grenar som är för tjocka och för tunna. Tjocka grenar är stabila men inte så känsliga för vädrets förändringar, tunna ger utslag direkt på förändrad luftfuktighet men bryts också väldigt lätt. Väderpinnen ska inte målas, oljas eller behandlas med något, då kan dess förmåga att reagera på luftfuktigheten skadas.

Nu är det är bara att spika upp den på lämplig plats utomhus, gärna lite skyddat för regn och vind. 

Monteringsriktningen är den motsatta mot växtriktningen. Reaktionsveden ska vara uppåt.

Vill du hellre köpa en färdig väderpinne av oss? Se webbutiken: https://www.gravlingsnaturprodukter.se/tra/vaderpinne