• 2-6 dagars leverans med PostNord
Payment with Klarna Payment with Swish
Viktbaserad frakt /Fri frakt vid köp över 1000:-

Skavfräken

|27/10, 2020

Skavfräken

2012 hade vi precis träffats och gick många och långa promenader på Gräsön tillsammans med Jannes hundar. Under en av dem gjorde vi ett roligt fynd, nämligen ett stånd av skavfräken:

  File:Equisetum hiemale nf.jpg

Från Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Skavfr%C3%A4ken

Den kiselstinna stammen är så sträv att man med lätthet kan fila naglarna med den, för att inte tala om trä, horn, ben och till och med metall! Den kan bli nästan en meter hög, är räfflad längstmed stammen med ca 20 räfflor, är ihålig men trots detta mycket svår att trycka ihop. Den har inte mycket till blad utan är egentligen bara ett hårt rör med en sporansamling på toppen.

Martina lärde sig först om skavfräken av svarvaren Torbjörn Sundström under Hantverkslägret på Kronobergs slottsruin, som efter att ha svarvat sina objekt på en enkel svegsvarv slipade  med skavfräken och avslutade med att olja in med en halv hasselnöt. Imponerande! 

Denna speciella växt har förutom som sandpapper också fått fungera som stålull, ihopknuten till en skäftviska skall den vara oslagbar för att rengöra grytan efter ett mesekok! Den gryta stålull inte rår på skall tydligen bli blank och fin igen med en skäftviska. Man har även använt skavfräken till att skura golv med och dess egenskaper går igen i de många namnen, t,ex. skavgräs, skavrör, skurgräs, skäfte och sjäfte. Nuförtiden kan man nog tycka att den repar våra moderna grytor lite väl mycket och vi rekommenderar att man tar det försiktigt om man vill testa.

https://www.gravlingsnaturprodukter.se/ovrigtoknytt/skaftviska

Att skavfräken varit en viktig växt en gång i tiden kan man ana då det dyker upp i gamla ortnamn såsom Skäftekärr och Skäftesfall. Växten som sådan finns omnämnd första gången i Bromelius Chloris gothica år 1694 men har funnits här mycket längre än så, släktet fräkenväxter skall ha funnits i Skåne redan under  trias-juraformation för mellan 251–146 miljoner år sedan. (Källa: http://gamla.skillingaryd.nu/Natur/2009/skavfraken.090427.html)

Härjedalingar drygade förr i världen ut kassan genom att ta med och sälja buntar av skavfräken när de på vintern drog till Hälsingland för att arbeta. Det finns fortfarande en viss efterfrågan av skavfräken idag, till exempel till finjustering av träblåsinstrument. 

Test av skavfräken på älghorn: 

 

Alla kvarlämnade grader, räfflor och hack försvinner och efterlämnar en blank och fin yta.

 

 

Som tre sandpapper i ett!

 

Hippochaete hyemalis, skavfräken

 

Källor: http://linnaeus.nrm.se/flora/orm/equiseta/equis/equihye.html 

Brännjgräs och andra användbara växter - pdf från länsstyrelsen i Jämtland