• 2-6 dagars leverans med PostNord
Viktbaserad frakt /Fri frakt vid köp över 700:-

Tälj din egen nålbindningsnål

|12/10, 2020

Tälj din egen nålbindningsnål

Du behöver:

*Vass kniv utan parerstång

*Slöjdklubba eller vedträ (något att banka med)

*En lagom bit kvistfritt lövträ

*Vegetabilisk olja, t.e.x rapsolja

*Plåster

Också bra att ha:

*Borrmaskin eller borrsväng 

*Yxa och såg

*Nålfil

*Sandpapper

Så här gör du: 

 

Börja med att klyva ut en lagom bit (ca 1,5x0,7x12 cm). Man kan utgå från ett vedträ eller från en lite grövre gren. Det viktiga är att aldrig använda träets kärna eftersom det gärna spricker då. Fördelen med att klyva framför att såga är att du följer träets naturliga form och får ett starkare ämne. Har man ingen yxa kan man klyva ganska stora bitar genom att lägga kniven mot ämnet och sedan banka med slöjdklubba eller ett vedträ. 

 

Grovtälj ämnet så att det blir slätt. Tänk på att följa träets fiberriktning och naturliga form. Skär dig inte.

 

Nu är det dags för ögat, det skall göras tidigt i processen eftersom det är här risken att misslyckas är som störst och då är resten av arbetet ogjort. Välj den ände på ämnet som är mest homogen, minsta lilla försvagning gör att nålen brister i ögat. Hålet skall vara  så långt och stort det bara går, tänk att man skall kunna få igenom tre trådar lovikkagarn på en gång. Det är vikigt att man fasar ned kanterna fint och att man jobbar från båda sidorna. Insidan på ögat skall vara lätt rundat. Använd knivens yttersta spets för att försiktigt skära upp hålet eller borra tre hål på raken om du har tillgång till borrsväng eller borrmaskin. 

 

 Forma nu nålens överdel. Du vill ha så lite extra material som möjligt utan att nålen för den skull går sönder. Tälj försiktigt toppen helt rund, är den för kantig blir nålen obekväm att binda med.

 

 Skär rent hålet så att det blir alldeles slätt, här kan man ta en nålfil till hjälp.

 

Tälj till speten på nålen.  Den skall inte vara för trubbig, men inte heller för tunn och vass. 

 

Gillar du sandpapper kan du nu putsa till det sista. Annars går det ocskå bra att använda baksidan av kniven för att trycka ned fibrerna och få en fin ytfinish på nålen.

 

Nu är det dags att olja in nålen. Det mesta du har i kylskåpet duger, vi brukar använda rapsolja som nålarna får stå och dra i ett tag.

Tips! För att spara på olja, häll litegrann i en burk med skruvlock, stoppa ned nålen, skruva på locket. Lägg burken på sidan. Låt ligga en vecka. Färdigt!

 

 

Skillnaden mellan inoljade och oinoljade nålar av körsbär. 

Vill du hellre köpa en färdig nålbindningsnål? Inga problem, du hittar flera olika modeller här: https://www.gravlingsnaturprodukter.se/textilredskap